Cuibul vulturilor -acasa la cel mai crud dictator

Adolf Hitler este, fara indoiala, unul dintre cele mai controversate personaje istorice din lume, de aceea si cartierul sau de rezindenta trebuia sa fie unul inedit! La aproximativ 19 km de Salzburg, langa orasul Berchtesgaden, gasim satul de munte Obersalzberg, situat la o altitudine de 1200 m. La inceputul anilor ’20, Hitler obisnuia sa vina ca turist in aceasta zona, fiind vrajit de peisajul ce-l inconjura, ca mai apoi, o data cu venirea la putere in anul 1933, sa-si cumpere o proprietate ce avea sa poarte numele de Berghof. Si astfel pitorescul satuc devine cartierul de rezidenta a lui Hitler si a altor lideri nazisti importanti.

Resedinta din Berghof, cladirea din care Hitler a condus Germania multi ani, a fost distrusa in bombardamentul din 1945, lasand in urma ei doar cateva pietre ca amintire, iar la cativa zeci de metri distanta, s-a construit un hotel luxos, despre care multi nemti spun ca “nu se incadreaza cu peisajul”. S-a luat decizia de a fi distrusa in totalitate, de teama ca acest loc sa nu devina loc de pelerinaj pentru admiratorii dictatorului, si cumva sa stearga tot raul facut de acesta. De parca cineva ar putea uita asa ceva!

Printre musafirii primiti in acest loc s-au numarat, la data de 24 noiembrie 1938, si Regele Carol al II-lea  si fiul sau, Mihai.

Din cartierul de rezidenta de la Berghof a ramas complexul de bunkere, construite in munte, special pentru dictator in cazul in care acesta ar fi fost atacat. Un oras subteran cu birouri, locuinte, restaurante si sali de sedinta erau pregatite pentru a-i fi casa dictatorului. Insa dictatorul devenise atat de maniac si paranoic incat suferea de claustrofobie si nu-si gasea niciodata locul perfect si sigur, in cazul unui bombardament. Ca o ironie a sortii, acest sistem de bunkere, a salvat vietile a peste 1000 de localnici care s-au ascuns aici in timpul bombardamentelor din mai 1945, si nu a nazistilor!

Insa partea fascinanta a traseului abia acum incepe! Cuibul Vulturilor sau Kehlsteinhaus in germana, este o constructie din piatra, numita de dictator “casa de ceai” si se afla la o altitudine impresionanta…1834 m! Aceasta casa a fost un cadou din partea secretarului Martin Bormann, pentru Adolf Hitler la implinirea varstei de 50 de ani. Constructia a fost realizata cu muncitori evrei, unii dintre ei pierzandu-si viata, datorita altitudinii inalte la care se desfasurau lucrarile. Atat drumul de acces cat si cabana au fost inaugurate de ziua dictatorului, pe 20 aprilie 1939.

Insa pentru a ajunge in varf, trebuie sa parcurgi un drum de 7 km cu autobuzul care urca din Obersalzberg pana la Kehlsteinparkplatz. Ora la care se ajunge aici este foarte importanta, trebuie sa fie cat mai matinala, pentru ca dupa ora 10 parcarea se aglomereaza cu autocare pline cu turisti, iar timpii de asteptare iti pot da planurile peste cap! Drumul acesta nu se parcurge cu masina personala, este un drum special creat pentru Hitler, ingust de 4 m iar parcurgerea lui poate fi o reala provocare pentru multi dintre noi! Ganditi-va doar, ca pe alocuri veti fi pe buza prapastiei, dar nu va faceti griji, soferii sunt mai mult decat experimentati! Drumul dureaza aproximativ 20 minute, biletul costa 16,50 €/pers si include traseul cu autobuzul si liftul pana in varf. Insa mare atentie, dupa ce va lasa autobuzul trebuie sa mergeti la casa de bilete sa va programati ora de intoarcere, astfel veti risca sa asteptati mult si bine!

De aici, treceti prin tunelul lung de 124 m placat cu granit si luminat care duce la liftul ce functioneaza in stare originala de mai bine de 70 de ani! Interiorul liftului este captusit cu un invelis metalic auriu si placat cu oglinzi venetieze, incap lejer 50 de persoane iar fotografiatul in interior, teoretic este interzis! Practic, multi  nu se pot abtine! Dar nu se intampla nimic grav!

Si cand veti ajunge sus veti intelege de ce Hitler si-a ales aceasta zona ca si cartier de rezidenta! Uneori o imagine face cat 1000 de cuvinte…iar aici cuvintele sunt de prisos!

Nu pot sa spun decat, ca atunci cand esti aici, in varf de munte, iti vine sa strigi precum diCaprio in Titanic, “I’m the king of the world”…Cuibul pastreaza la ora actuala o parte istorica si un restaurant. In partea istorica nu veti gasi prea multe exponate legate de dictator, in schimb veti vedea sala cu semineul si peretii placati cu marmura rosie oferita in dar de dictatorul italian, Benito Mussolini. Se mai gaseste camera Evei Braun, amanta dictatorului, o camera de forma ovala pozitionata inspre partea abrupta a versantului. Cu o priveliste ce te duce cu gandul la povesti cu printesa prizoniera in turnul castelului, asteptandu-si printul sa o salveze! Aceasta fiind si singura care a folosit aceasta casa de cele mai multe ori!

Din cabana si de pe terasa se poate observa panorama Alpilor, pana la zeci de kilometri departare si lacul Konigsee, cel mai adanc si curat lac al Bavariei, lacul in care obisnuia sa faca baie amanta dictatorului, spre nemultumirea acestuia!

Acest drum de acces si complexul de bunkere sunt inchise intre lunile octombrie si inceputul lunii mai, din cauza avalanselor si masivelor caderi de zapada. De preferat ar fi sa prindeti o zi insorita pentru a putea cuprinde cu privirea toata Austria si Germania.

Multi istorici spun ca Hitler nu prea a folosit aceasta casa, insa tot acestia spun ca de fiecare data cand venea aici, ceva rau punea la cale. Ca si cum altitudinea ii oferea o putere imensa de distrugere a celor mici, o sete de putere si control nemaivazuta! Spunea mereu ca-i place locul acesta pentru ca de aici vede toata Bavaria, lucru ce-i oferea o satisfactie maxima!

Nu te poti considera un admirator al dictaturii lui Hitler doar pentru ca-i vizitezi urmele stapanirii lui! Insa este un loc care te va face sa treci de la extaz la agonie in doar cateva secunde…in ciuda raului facut, sunt multi varstnici de toate nationalitatile, care vin sa viziteze fortareata lui Hitler. Pe multi dintre ei o sa-i vedeti cu lacrimi in ochi dar impacati cu trecutul…

Berghof, complexul de bunkere, cuibul…toate fac parte din istoria tuturor si ar trebui sa fim constienti ca prea multa putere unui singur om, strica! Este un loc ce pastreaza secrete si povesti nestiute iar daca peretii ar avea urechi…

Si poate va veti intreba de ce Berghof a fost pur si simplu rasa de fata pamantului iar cuibul a ramas in picioare…A intrat in circuitul turistic prin anii ’60, fiind salvata de la demolare de guvernul de atunci. Poate ar trebui sa invete si guvernul nostru ceva de la nemti, cum sa profiti de pe urma istoriei!

Sper ca v-am facut curiosi!

One thought on “Cuibul vulturilor -acasa la cel mai crud dictator

Leave a comment